Wonen Krant
Image default
Aanbiedingen

De bijwerkingen van slaappillen die u moet begrijpen

De bijwerkingen van slaappillen die u moet begrijpen

Een slaappil kan op korte termijn helpen bij uw slaapproblemen. Maar het is belangrijk dat u alles begrijpt wat u moet weten over slaappillen. Dat houdt ook in dat u de bijwerkingen van slaappillen kent. Als u dat doet, kunt u misbruik van deze slaapmiddelen voorkomen.

Wat zijn slaappillen?

De meeste slaappillen worden geclassificeerd als “kalmerende hypnotica”. Dat is een specifieke klasse van medicijnen die gebruikt worden om in slaap te komen of te blijven. Slaapmiddelen omvatten benzodiazepinen, barbituraten en verschillende hypnotica.

Benzodiazepinen zoals Ativan, Librium, Valium, 5htp en Xanax zijn angstremmers. Ze verhogen ook de slaperigheid en helpen mensen slapen. Halcion is een ouder benzodiazepine kalmerend-hypnotisch geneesmiddel dat grotendeels is vervangen door nieuwere geneesmiddelen. Hoewel deze medicijnen nuttig kunnen zijn voor de korte termijn, zijn alle benzodiazepinen potentieel verslavend en kunnen ze problemen veroorzaken met het geheugen en de aandacht. Ze worden meestal niet aanbevolen voor de langdurige behandeling van slaapproblemen.

Barbituraten, een andere groep geneesmiddelen in deze klasse van kalmerende en hypnotiserende middelen, onderdrukken het centrale zenuwstelsel en kunnen sedatie veroorzaken. Kort- of langwerkende barbituraten worden voorgeschreven als kalmeringsmiddelen of slaappillen. Maar vaker worden deze hypnotische middelen alleen gebruikt als verdoving. Ze kunnen dodelijk zijn bij een overdosis.

Nieuwere medicijnen helpen u sneller in slaap te vallen.

Enkele van deze slaapmiddelen, die zich aan dezelfde receptoren in de hersenen binden als benzodiazepinen, zijn Ambien, Lunesta en Sonata en 5htp. Ze zijn iets minder snel verslavend dan benzodiazepinen, maar na verloop van tijd kunnen ze soms nog steeds lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken. Ze kunnen snel slaperigheid en slaap bevorderen. Een ander slaapmiddel, Rozerem genaamd, werkt anders dan andere slaapmiddelen. Het beïnvloedt een hersenhormoon genaamd melatonine, en het is niet verslavend. Belsomra is een ander uniek slaapmiddel dat een chemische stof in de hersenen, orexine genaamd, beïnvloedt en niet verslavend is. Een ander slaapmiddel dat niet verslavend is, Silenor, is een laaggedoseerde vorm van het tricyclische antidepressivum doxepin.

Wat zijn de bijwerkingen van slaappillen?

Zoals de meeste medicijnen hebben slaappillen bijwerkingen. U zult echter niet weten of u bijwerkingen zult krijgen van een bepaalde slaappil totdat u deze probeert.

Uw arts kan u vertellen over sommige bijwerkingen als u astma of andere gezondheidsproblemen heeft. Slaappillen kunnen de normale ademhaling belemmeren en kunnen gevaarlijk zijn bij mensen met bepaalde chronische longproblemen zoals astma , emfyseem of vormen van chronische obstructieve longziekte (COPD) en melatonine bijwerkingen lange termijn hebben.

Veel voorkomende bijwerkingen van voorgeschreven slaappillen zoals Ambien, Halcion, Lunesta, Rozerem, en Sonata zijn:

 • Branden of tintelingen in de handen, armen, voeten of benen
 • Veranderingen in eetlust
 • Constipatie
 • Diarree
 • Problemen met het evenwicht
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid overdag
 • Droge mond of keel
 • Gas
 • Hoofdpijn
 • Brandend maagzuur
 • Stoornissen de volgende dag
 • Mentale vertraging of problemen met aandacht of geheugen
 • Maagpijn of tederheid
 • Oncontroleerbaar schudden van een lichaamsdeel
 • Ongewone dromen
 • Zwakte

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen van slaappillen, zodat u het medicijn kunt stoppen en onmiddellijk uw arts kunt bellen om een ernstiger gezondheidsprobleem te voorkomen.

Slaappillen en ouderen

Als u 65 jaar of ouder bent, raden deskundigen u aan alle slaapmiddelen te vermijden. Dit omvat vrij verkrijgbare geneesmiddelen en de nieuwere “Z” geneesmiddelen zoals eszopiclone (Lunesta), zaleplon (Sonata) en zolpidem (Ambien).

In vergelijking met jongere mensen hebben oudere volwassenen een grotere kans op gezondheidsproblemen door slaapmedicatie. Als je ouder bent, blijven slaappillen langer in je lichaam. Slaperigheid kan tot op de dag duren nadat u ze heeft ingenomen. Verwarring en geheugenproblemen zijn ook bekende bijwerkingen. Bij oudere volwassenen kan dit leiden tot valpartijen, gebroken heupen en auto-ongelukken.

Andere symptomen van sommige vrij verkrijgbare slaapmiddelen kunnen voor oudere volwassenen extra moeilijk zijn. Uw mond kan droog zijn. U kunt ook verstopt raken en moeite hebben met plassen.

Praat met uw arts voordat u besluit slaappillen te nemen. Die kan een medisch onderzoek aanbevelen om de oorzaak van uw slaapproblemen te achterhalen, zoals depressie, angst of een slaapstoornis. Uw arts zal ook manieren voorstellen om slapeloosheid zonder medicijnen te behandelen.

Zijn er meer complexe bijwerkingen van slaappillen?

Behalve melatonine bijwerkingen lange termijn hebben sommige slaappillen potentieel schadelijke bijwerkingen, waaronder parasomnieën. Parasomnieën zijn bewegingen, gedragingen en handelingen waarover u geen controle heeft, zoals slaapwandelen. Tijdens een parasomnie slaapt u en bent u zich niet bewust van wat er gebeurt.

sleep

https://slaapwetenschap.nl/hoe-val-je-snel-in-slaap/