Wonen Krant
Image default
Aanbiedingen

Kiezen voor een samenlevingscontract in plaats van trouwen

Kiezen voor een samenlevingscontract in plaats van trouwen

Trouwen klinkt voor veel mensen mooi om voor te gaan. Ondanks dat het heel mooi kan zijn, is dit niet altijd de beste volgende stap om voor te gaan. Dit heeft ermee te maken dat je met trouwen veel te maken krijgt met kosten en hier ook spijt van kunt krijgen. Daarom kan het in sommige gevallen beter zijn om voor andere mogelijkheden te gaan. Een samenlevingscontract kan voor veel mensen een goede optie zijn om voor te gaan. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar het kiezen voor een samenlevingscontract in plaats van trouwen. 

Een samenlevingscontract, wat is dat?

Het is als eerste belangrijk om te weten wat een samenlevingscontract is. Het is een manier om je aan iemand anders te binden net als trouwen. Echter is een samenlevingscontract ontbinden een stuk makkelijker om te doen dan het scheiden als je getrouwd bent. Daarom wordt er vaak voor een samenlevingscontract gekozen. Als je wilt weten wat een samenlevingscontract is, is dit het beste te vergelijken met een geregistreerd partnerschap. Het verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap is echter dat je bij een samenlevingscontract ook zelf keuzes en minder plichten hebt. 

Het geld met een samenlevingscontract

Veel koppels vinden het lastig om te kijken naar het geld als ze verder in de relatie willen gaan. De ene persoon vindt het namelijk geen probleem om het geld te delen, terwijl de ander dit helemaal niets vindt. Het prettige aan een samenlevingscontract is dat je dit helemaal zelf mag bepalen. Als je dit niet wilt, is het niet verplicht om je geld te delen. 

Op het moment dat je veel spaargeld hebt of iemand veel schulden heeft, hoef je dit niet over te nemen als dit niet nodig is. Dit kan voor beide kanten prettig zijn om te weten. Op die manier is het mogelijk om je eigen financiën een beetje bij jezelf te houden. Voor veel mensen kan dit een goede optie zijn om voor te gaan. Op die manier weet je namelijk zeker dat je niet iets hoeft te delen wat je niet wilt delen. 

Samen keuzes maken voor in het contract

Het is ook belangrijk om samen een aantal keuzes voor in het contract te maken. Dit heeft ermee te maken dat je op die manier wat meer rechten en plichten voor elkaar op kan stellen. Dit zorgt ervoor dat je wat zekerder van je zaak kan zijn. Voor veel mensen kan het een goede optie zijn om dit te doen. 

Natuurlijk is het wel belangrijk om deze keuzes goed te overleggen. Als iemand keuzes maakt waar de ander het niet mee eens is, kan dit natuurlijk vervelend zijn. Daarom is het belangrijk om alles eerst goed te gaan overleggen. Dit kan namelijk veel meer zekerheid bieden. Naast dat het belangrijk is om dit te overleggen, kan het ook handig zijn om hier door een notaris naar te laten kijken. Op die manier weet je zeker dat alles ook goed klopt.