Wonen Krant
Image default
Aanbiedingen

Richtlijnen voor het kopen van wiegmatrassen

Richtlijnen voor het kopen van wiegmatrassen

Bij het kiezen van een matras voor uw kind zijn veiligheid en comfort van het grootste belang. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten wiegmatrassen verkrijgbaar, in verschillende diktes, met verschillende materialen en prijsklassen. Er zijn ook een aantal specifieke veiligheidsnormen en certificeringen waar u naar zult willen kijken bij uw wiegmatras – het kan een andere winkelervaring zijn dan het uitzoeken van een bed voor uzelf.

Met zoveel informatie om bij te houden, kan het overweldigend zijn op zoek naar een wiegmatras voor uw baby. Hoewel we u aanraden om met een kinderarts te praten over de beste wiegmatras voor uw kind, hebben we de belangrijke informatie bij elkaar gezet – van de basis tot de belangrijke details – om ervoor te zorgen dat u de beste aerosleep matras voor uw lieve baby vindt.

Soorten wiegmatrassen

Sommige aspecten van het winkelen voor het wiegje van uw baby of peuter zijn vergelijkbaar met het winkelen voor uw eigen bed. Matrassen voor wiegjes zijn er in twee hoofdcategorieën – schuim en binnenvering. We hebben hieronder op elke categorie ingegaan.

Schuim: Deze wieg matrassen hebben de neiging om populair te zijn, omdat ze meer lichtgewicht dan innerspring en zal waarschijnlijk de minder dure optie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, maar variëren meestal van 3″ tot 6″. Om wiegendood (SIDS) en verstikking te voorkomen, is het belangrijk om een schuimrubberen wiegmatras te kiezen die ontworpen is voor zuigelingen. Het moet steviger zijn in plaats van zachter.

De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt aan om ledikantmatrassen van traagschuim of matras-toppers te vermijden.  Het schuimmatras moet stevig zijn en zijn vorm behouden. Als u een matras topper of matras gemaakt van traagschuim gebruikt, kan er een inkeping of zak bij het hoofd van de baby ontstaan, wat de kans op verstikking van de baby kan vergroten.

Innerspring: Deze matrassen hebben stalen spoelen die bedekt zijn met een laag schuim, vulling en stof. Materialen van betere kwaliteit zijn zwaarder en duurzamer. Volgens BabyCenter betekent een lagere dikte een dikkere draad, die sterker en dus steviger is.

Overweeg biologisch

Tegenwoordig zijn er veel biologische matrassen verkrijgbaar in winkels en online. Deze kunnen nog steeds voornamelijk uit schuim of binnenvering bestaan, ze zijn alleen gemaakt van biologische en volledig natuurlijke materialen. Enkele van deze materialen zijn:

  • Biologisch katoen
  • Wol
  • Kokosnoot vezels
  • Voedselveilige polymeren
  • Schuim op plantaardige basis
  • Natuurlijke latex

Vanwege de kwaliteit van de biologische en natuurlijke materialen, biologische wieg matrassen hebben de neiging om duurder te zijn en zijn niet beschikbaar op ieders budget. Voorstanders van biologische en natuurlijke wiegmatrassen wijzen op de mogelijke giftigheid van sommige materialen die in standaard wiegmatrassen worden gebruikt.

Kijk goed naar matrassen die als “biologisch” worden bestempeld. Oeko-Tex Standard 100 certificering is een wereldwijd keurmerk dat bevestigt dat bepaalde vlamvertragers en sommige zware metalen niet in de matras zijn gebruikt.

Waar moet je op letten?

Koop nieuw. Vermijd het gebruik van een tweedehands boxmatras indien mogelijk. Daar zijn een paar redenen voor. Oude of versleten matrassen – vooral die met schuim of vulling – kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën die de gezondheid van uw baby kunnen schaden. Oudere matrassen zijn ook niet meer zo stevig, waardoor het een onveilige slaapomgeving is voor nieuwe baby’s.

Maten. De wettelijke maat voor een matras voor een wieg – die is vastgesteld door de CSPC – is minstens 27,25″ x 51,25″ inch, met een dikte van maximaal 6 inch. U wilt er zeker van zijn dat uw matras perfect en goed in uw wieg past. Volgens de richtlijnen van de CPSC mag er tussen de zijkanten van het ledikant en de matras geen ruimte zitten die groter is dan twee vingers. Een preciezere meting is een ruimte van niet meer dan 1 inch. Door kieren kan het hoofd van een pasgeborene bekneld raken en mogelijk stikken.

Gewicht. Een schuimmatras weegt ongeveer zeven tot acht pond, maar kan tot 20 pond wegen omdat polyurethaanschuim zwaarder kan zijn. Binnenveringmatrassen met spiraalveren zijn zwaarder, dichter bij 15 tot 30 pond.

Hoezen. Overweeg een ademende waterdichte of milieuvriendelijke (waterdichte) katoenen hoes voor de matras, om deze te beschermen tegen onvermijdelijke ongelukjes en morsen. Afneembare hoezen maken het gemakkelijk om af te nemen en te wassen. Zorg ervoor dat de hoes goed past en onder het wiegdekentje past, zodat er geen verstikkingsgevaar ontstaat.

Ventilatie. U wilt een matras en matrashoes kopen die de luchtstroom bevorderen, zodat uw baby gemakkelijk kan ademen, vooral wanneer hij zich op zijn buik omdraait. Kijk voor speciaal geconstrueerde ventilatieopeningen in de zijkant van de matras om de lucht te laten stromen.

2-Fase wiegmatrassen. Sommige matrassen zijn op de markt gebracht als “2-fase” wiegmatras. Dit betekent dat de matras aan twee kanten kan worden omgedraaid tijdens de verschillende ontwikkelingsfasen van uw kind. De ene kant van de matras is steviger voor jongere baby’s en de andere kant is zachter voor peuters. Overleg altijd met uw kinderarts voordat u beslist welke kant geschikt is voor uw kind. Aan het uiteinde van de matras moet een label zitten waarop u kunt zien welke kant welke is.