Wonen Krant
Image default
Bouwen en verbouwen

Betonwerken: Meest gemiste punten tijdens het storten van funderingen

Hoewel er andere soorten funderingen zijn, is de betonnen fundering het meest gebruikte type ter wereld. En terecht ook, want de duurzaamheid van een huis hangt veel af van een stevig fundament. En volgens velen kunt u het best op steen, dus zeg maar op beton bouwen. Het is dan nog steeds belangrijk dat u of uw aannemer het juiste betonnen funderingstype uitkiest. Woont u bijvoorbeeld in Amsterdam en zoekt u naar zo een bouwbedrijf Amsterdam die de juiste keus weet te maken? Lees hieronder alvast enkele nuttige informatie over storten funderingen.

Het type wordt door veel aannemers zelf uitgekozen. Dit bepalen ze vaak door de manier waarop u de ruimte zult gebruiken. Deze maatstaf is echter niet altijd correct of gefundeerd, want er zijn andere belangrijke omstandigheden die een rol spelen. Enkele bijzonderheden waarop een bouwbedrijf moet letten bij betonwerken zijn het lokale klimaat en de bodem- en wateromstandigheden. Als de aannemer deze niet overweegt, is de kans groot dat de betonwerken op den duur zullen falen. Lees daarom verder over de vaak gemiste punten en de verschillende types funderingen.

Type funderingen

Of u nou opzoek bent naar een aannemer Amsterdam of elders, het is belangrijk dat u ook weet welke soorten betonnen funderingen er bestaan. Deze zijn:

  • T- vormige fundering

T-vormige funderingen worden geplaatst in gebieden waar de grond bevriest. De voet wordt als eerst bevestigd, de muren worden geconstrueerd en gegoten en als laatst de plaat.

  • Plaat-op-kwaliteit fundering

Deze worden geplaatst in gebieden waar de grond niet bevriest. Twee kenmerken van dit type fundering zijn dat de randen dikker zijn dan de binnenkant en dat de plaat tegelijkertijd wordt gegoten.

  • Vorst bescherming

Dit wordt alleen geplaatst in gebieden met een verwarmde structuur en het heeft de voordelen van een de slab-on-grade methode in gebieden die blootgesteld zijn aan vorst. Hier wordt het beton in een keer over de oppervlakte gegoten.

Vaak gemiste punten bij betonwerken

Om een duurzame fundering te plaatsen, is het verder belangrijk om ook rekening te houden met deze bijzonderheden die vaak over het hoofd worden gezien. Deze zijn onder meer:

  • Gebruik

Betonwerken hangen volgens aannemers het meest af van de manier waarop u de ruimte zult gebruiken. Als u bijvoorbeeld van plan bent om het als woon- of opslagruimte te gebruiken, moet het ontwerp van de fundering een warme, droge ruimte bieden.

  • Het klimaat

De weersveranderingen blijven een effect hebben op de algehele bouwsector. Als er hier geen rekening mee wordt gehouden, kan volgens bouwdeskundigen niet alleen de kwaliteit van de betonwerken verslechteren, maar kan het ook leiden tot kostenoverschrijdingen.

  • Grond en vochtigheid

Om ervoor te zorgen dat uw betonwerken op de juiste manier worden gedaan, moet het bouwbedrijf een bodemonderzoek uitvoeren om het grondsoort, het vochtgehalte en de verdichtingskwaliteit vast te stellen.

Daarnaast doet de aannemer een test die bepaalt of er door de grond water heen sijpelt om te voorkomen dat het grondwater toegang heeft tot de fundering.

Na deze onderzoekingen moeten er nog steeds met drainagematerialen zoals goten of regenpijpen worden gewerkt, zodat het vocht van de fundering wordt afgetrokken.

Kent u een bouwbedrijf Amsterdam die aan al deze punten voldoet? U mag natuurlijk uw eigen onderzoek doen, maar een vaak genoemde aanbeveling is Wam Groep.

https://wamgroep.nl/