Wonen Krant
Image default
Bouwen en verbouwen

Grootste verbouwplannen? Eerst een container huren

Heb je een verbouwing van je huis op de planning staan? Of ga je je tuin helemaal op de schop nemen en opnieuw inrichten? Bij dit soort grote klussen komt vaak ook een hoop afval kijken. Je graaft misschien wel een oude fundering op in je achtertuin. Of je zit met glas en isolatiemateriaal van de gevel van je huis waar een serre aangebouwd wordt. Voor een verantwoorde manier van afvalverwerking kun je een container huren. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 4m³, dus ook voor minder ingrijpende verbouwingen.

Het voordeel van een container huren

Of je nu je huis gaat renoveren, of je tuin gaat veranderen, je hebt altijd een hoop afval. Dat kun je natuurlijk zelf met een aanhanger naar de stort brengen. Dat heeft twee nadelen. Je bent er waarschijnlijk een hoop tijd mee kwijt. En je zult ter plaatste de materialen moeten sorteren. Want hout en glas mag bijvoorbeeld niet in dezelfde container. Als je een container huurt, wordt deze last je uit handen genomen. Want je kunt, op basis van je werkzaamheden, een container huren waar je al het afval dat je hebt, in kunt deponeren. Denk hierbij aan gips, gasbeton, isolatiemateriaal en glas bij het verbouwen van je woning. En onder het groenafval kun je stronken, struiken en tuinafval rekenen.

Een container huren draagt bij aan duurzaamheid

Doordat je vooraf bij het container huren aangeeft wat voor soort afval je verwacht, kun je rekenen op een container waarbij de materialen die je erin gooit, op een goede manier gerecycled worden. Op dit moment kan al bijna 100% van het afval dat wij op de juiste manier weggooien, gerecycled worden. De rest zal tot restafval verwerkt kunnen worden. Dat is dan ook de reden dat er een aantal voorwaarden gesteld zijn aan bepaalde soorten afval. Zo is het mogelijk om koelkasten of andere huishoudelijke apparaten in een container weg te gooien, maar daarvoor wordt een toeslag gevraagd. Het is namelijk duurder om deze apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwerken. Ook zijn er regels voor het percentage grondafval dat je in een standaard container mag deponeren. Aan bepaalde stoffen en materialen worden strenge eisen gesteld, zoals asbest, accu’s, autobanden en verfresten. Voor dit soort afval gelden speciale regels voor het afgeven bij de leverancier, of in de milieustraat.

Profiteer van het gemak bij het huren van een container

Je kunt je helemaal op je klus concentreren met het container huren. De container wordt bij je huis afgeleverd en ook weer opgehaald als deze vol is. Mocht je er tijdens de werkzaamheden achter komen dat je container sneller vol raakt dan je dacht, dan is het geen enkel probleem om nog een keer een lege container te laten brengen. Duurt je verbouwing langer dan gepland, dan kan de containerhuur verlengd worden tot je klaar bent. Denk er wel aan om, voordat je een container gaat huren, navraag te doen bij de gemeente. In sommige gemeentes moet je een vergunning aanvragen, in andere gemeentes gelden aparte regels waar je de container voor je huis wel en niet neer mag zetten. Als je daar vooraf aan het container huren rekening mee houdt, staat niets de verbouwing meer in de weg.