Wonen Krant
Image default
Design en ontwerp

Geschiedenis van interieur en meubels

De oudste meubelstukken ter wereld bevinden zich in een neolithische nederzetting in het huidige Schotland, bekend als Skara Brae. Hier vinden we onder andere een reeks bedden, kledingkasten en planken voor serviesgoed, allemaal van steen, daterend van ongeveer 3100-2500 v. Chr.
Naast steen gebruikte men in de oudheid ook hout en dierlijke beenderen, en later metaal, als meubelmateriaal. De techniek om hout te assembleren tot meer complexe meubelstukken vindt zijn oorsprong in het oude Egypte, rond 3100 voor Christus. Naast hout gebruikten de Egyptenaren ivoor om de gemaakte voorwerpen te verfraaien en later gebruikten zij het om de huizen van de rijken te versieren. Terwijl deze hun huis inrichtten met tafels, stoelen, bedden en opbergkisten, waren de armen tevreden met slechts enkele rudimentaire voorwerpen, met houten spijkers als kleerhanger en een eenvoudige stenen bank als bed. In tegenstelling tot de Egyptische weelde hechtten de Grieken echter niet zoveel waarde aan meubilair. Een van de kostbaarste voorwerpen in hun huizen was de commode, waarop ze dure glazen uitstalden. Daarnaast was een veel gebruikt meubelstuk de sofa, gemaakt van houten frames, touwen en matten.

Enkele van de meest interessante ontwerpen in deze stijl zijn de beroemde stoelen van Arne Jacobsen, Vitra stoelen en Charles en Ray Eames.

Moderniteit en Scandinavisch design.

Ook in deze periode lag de nadruk op het produceren van esthetisch verantwoorde meubels en gebruiksvoorwerpen die iedereen zich kon veroorloven, ongeacht de portemonnee. Abstractie en abstract expressionisme werden enorm populair. Er was een bereidheid om meubels te maken met minimale hoeveelheden materiaal en ruwe materialen zoals multiplex of plastic (zoals te zien is in ontwerpen zoals de ‘ei’ en ‘zwaan’ fauteuils van Arne Jacobsen). De interieurs moesten gezellig, overzichtelijk en uiterst praktisch zijn, zoals de Cassina fauteuils.

Het ruimtetijdperk

De geboorte van het moderne meubel
Door de jaren heen is de kunst van het meubelmaken geëvolueerd tot zowel een gestileerd als een meer simplistisch ambacht. Een van de eerste moderne meubelstukken was de eettafel, die ontstond tijdens de late renaissance in het 15e-eeuwse Italië. In die tijd ging het bij meubels meer om praktisch nut en functie dan om het vermogen om een leefruimte zoals de woonkamer of de eetkamer te verfraaien. Nu kunt u met B&B Italia banken investeren in kwaliteit die u zich kunt veroorloven.

Decoratieve meubelen werden vaak uitsluitend door de elite gebruikt
Naarmate de moderne tijd naderde, werden de meubels nog decoratiever en complexer. Veel van deze groei werd gedreven door de populariteit van de klassieke meubelstijl of Victoriaanse decoratieve meubels. In de 18e eeuw was de klassieke stijl al een groot deel van de periode beroemd, en het meubelontwerp ervan werd al in de 17e eeuw gekopieerd en aangepast aan de moderne stijl. De methoden van de klassieke stijl waren zeer ingewikkeld en vormden een uitdaging voor meubelfabrikanten overal. De meubelstukken waren vooral geliefd bij de aristocratie, met een categorie die zelfs naar de Franse koning Lodewijk XIV is genoemd.

https://wonenkrant.nl/geschiedenis-van-interieur-en-meubel