Wonen Krant
Image default
Verlichting

Wat is een elektrische kortsluiting?

Wat is een elektrische kortsluiting?

Als u ooit de frustratie hebt ervaren van het proberen iets op te warmen in uw magnetron alleen voor het niet werken, dan is dit precies waarom zo veel mensen elektrische kortsluiting hebben gehad. Het kan frustrerend zijn wanneer alles donker wordt onmiddellijk na het inschakelen van een apparaat of circuit met mogelijke risico’s van dien. Hoe werkt een elektrische kortsluiting? Als u denkt dat elektriciteit gewoon door een circuit “stroomt”, dan zal de kortsluiting u misschien verrassen. Wanneer twee draden met elkaar in contact komen in een stopcontact of apparaat zonder bescherming (zoals bij de keuze welke draad waar komt), zal er overtollige stroom vloeien tot een van de draden het begeeft door overbelasting, dit kan niet alleen leiden tot vernielde apparaten maar ook tot huisbrand.

Wat veroorzaakt een elektrische kortsluiting?

Wanneer twee draden elkaar raken, kan er kortsluiting ontstaan. De hete draad (degene die elektriciteit vervoert) maakt contact met een ander geleidend materiaal zoals metaal of aarde en zorgt ervoor dat er stroom vloeit van een punt aan de buitenkant van dit object naar de binnenkant ervan, waardoor een zogenaamde “kortsluiting” ontstaat Dit gebeurt gemakkelijker wanneer er weinig isolatie tussen deze geleidende oppervlakken zit, omdat er dan minder druk nodig is om de elektriciteit over de kieren te laten springen – zet dus niets in de buurt van uw stekkers!

Hier 3 voorbeelden:

1. Verouderde bedrading.
Naarmate draden ouder worden, kunnen ze verslechteren en een veiligheidsrisico worden. Oudere huizen kunnen zelfs aluminium bedrading hebben in plaats van koperen bedrading, waardoor de kans op oververhitting en kortsluiting groter is. Elektricien Arnhem kan voor u de gehele elektra aanleggen waar nodig, of bepaalde gedeelte vernieuwen.


2. Beschadigde of verzwakte draadisolatie.
De draden in uw huis en apparaten zijn geïsoleerd om contact te voorkomen, maar als deze isolatie beschadigd is, kunt u vaker kortsluiting waarnemen. Schade kan het gevolg zijn van natuurlijke slijtage, of zelfs knaagdieren die er doorheen kauwen.

3. Verkeerde of losse bedrading.
Ten slotte, als de bedrading los zit of verkeerd is geïnstalleerd, is de kans groter dat de draden elkaar raken, waardoor er kortsluiting ontstaat.

Hoe vindt u een kortsluiting in uw huis?

De beste manier om kortsluiting in uw huis te vinden is met een ervaren vakman en het juiste gereedschap. Elektrische bedrading kan riskant zijn, dus het is belangrijk dat u voorzichtig bent wanneer U eraan werkt!

 

https://www.elektricien-arnhem.nl/