Wonen Krant
Image default
Verzekeringen

Waar moet ik rekening mee houden als ik emigreer naar België met betrekking op mijn auto.

Emigreren naar België kan een spannende en uitdagende ervaring zijn. Als u van plan bent uw auto mee te nemen, zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat uw auto legaal en veilig op de Belgische wegen kan rijden.

 1. Registratie van de auto:
  Als u uw auto meeneemt naar België, moet u ervoor zorgen dat deze geregistreerd is bij de Belgische overheid. Om uw auto te registreren, moet u de vereiste documenten zoals het bewijs van eigendom, de technische inspectie en de verzekering meenemen naar het lokale kantoor van de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Zodra uw auto geregistreerd is, ontvangt u een Belgisch kentekenbewijs en nummerplaten.

 2. Technische inspectie:
  Om uw auto te registreren in België, moet u ervoor zorgen dat deze voldoet aan de Belgische technische inspectie. De technische inspectie is een verplichte keuring om de veiligheid en de milieuaspecten van het voertuig te controleren. Als uw auto niet aan de vereisten voldoet, moet u de nodige reparaties uitvoeren voordat u deze kunt registreren.

 3. Verzekering:
  Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten in België. U kunt kiezen uit verschillende soorten verzekeringen, zoals een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA), een omniumverzekering of een mini-omniumverzekering. Zorg ervoor dat u de juiste verzekering afsluit die past bij uw persoonlijke situatie.

 4. Wegenbelasting:
  In België moet u wegenbelasting betalen voor het bezit van een auto. De wegenbelasting is afhankelijk van het type voertuig, de brandstof en het gewicht. Zorg ervoor dat u de juiste wegenbelasting betaalt om boetes te voorkomen.

 5. Milieuzones:
  Sommige steden en gemeenten in België hebben milieuzones ingesteld om de luchtvervuiling te verminderen. Als uw auto niet aan de vereiste milieunormen voldoet, mag u deze milieuzones niet binnenrijden. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de milieunormen en of uw auto aan deze normen voldoet.

 6. Rijbewijs:
  Als u in België woont, moet u een Belgisch rijbewijs hebben. Als u een EU-burger bent, kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Belgisch rijbewijs. Als u niet uit de EU komt, moet u mogelijk een Belgisch rijexamen afleggen.

Emigreren naar België met uw auto kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereidingen kunt u ervoor zorgen dat uw auto legaal en veilig op de Belgische wegen kan rijden. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de vereisten en regels voordat u uw auto meeneemt naar België.

Een bureau dat u van advies voorziet is Keur’s adviesgroep in Lommel

https://www.hypotheekbelgie.be/