Wonen Krant
Image default
Vloer

Wat zijn de voordelen van kozijnen van kunststof?

De beslissing om voor ramen of deuren kozijnen van kunststof te kiezen neem je niet zomaar. Daar is eerst goed over nagedacht. Wanneer je jezelf hierin verdiept ontdek je bijna alleen maar voordelen. Ook is er veel meer mogelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. De verscheidenheid in aanbod is groot, de kleurstellingen royaal en alles kan op maat gemaakt worden. Ook over brandveiligheid, isolatie en inbraakbeveiliging hoef jij je geen zorgen meer te maken. Nadelen zijn er eigenlijk niet of nauwelijks, afhankelijk van de grootte van het kozijn.

Kozijnen van kunststof, meer mogelijk dan je denkt

Er is keus uit verschillende soorten profielen wat de kozijnen van kunststof de uitstraling geven of er houten kozijnen geplaatst zijn. Dit gaat zover dat zelfs een houtstructuur mogelijk is. Combineer dit met de hoogwaardige folies die gebruikt worden om verschillende kleuren te leveren en je hebt het uiterlijk van een fris geschilderd kozijn van hout. Aan de andere kant is een strakke uitstraling een prima optie. Door deze mogelijkheden zijn de kozijnen in ieder type pand toepasbaar.

Voor ramen en deuren van normale afmetingen kun je met kozijnen van kunststof alle kanten op. Draaibaar, vast, draai-kiep, verschillende raamverdelingen, er is ongelooflijk veel mogelijk, ook al omdat de kunststof kozijnen relatief eenvoudig op maat gemaakt kunnen worden. Dit maakt ze, naast een goede keus bij nieuwbouw. ook uitermate geschikt voor toepassingen bij renovatie of vervanging. Het is wel een licht materiaal wat betekend dat er een maximale belasting is. Voor het plaatsen van echt grote glasruiten is het minder geschikt en ook voor deuren geldt een maximale afmeting.

Kozijnen van kunststof werken brandwerend en zorgen voor een goede inbraakbeveiliging. Door de versterkte binnenkant en de manier waarop de verschillende onderdelen met elkaar vergrendeld zijn is een kozijn bijna niet open te breken. Ook zijn deze kozijnen voorzien van hang- en sluitwerk dat inbrekers buiten houdt. Alleen al het plaatsen van kunststof kozijnen werkt inbraakwerend.

Hout wat niet goed geschilderd en in de gevel verwerkt is neemt vocht en kou op. Kozijnen van kunststof nemen sowieso geen vocht op en zijn aan de binnenkant zo vervaardigd dat ze een isolerende werking hebben. Combineer dit met hoge isolatiewaarde van het glas en je hebt een prima isolatie wat het huis een stukje duurzamer maakt.

De uitstraling

Over smaak valt niet te twisten. Wel is het zo dat sommige kleuren beter bij een pand passen dan anderen. Om aan beiden zoveel mogelijk tegemoet te komen is er een royaal aanbod in kleuren. Je bent ook niet gebonden aan een kleur per kozijn, de binnenkant kan gerust een andere kleur hebben dan de buitenkant. Wat wel een nadeel vormt is dat je de kleur voor de komende decennia bepaalt. Een houten kozijn geef je een ander kleurtje wanneer je dat graag wilt, met kozijnen van kunststof gaat dat niet.

De kozijnen zijn ook gebruiksvriendelijk in het onderhoud: af en toe een vochtige doek er overheen halen is het enige wat erbij komt kijken. Kozijnen van kunststof gaan sowieso een slordige dertig en, soms wordt gezegd, zelfs vijftig jaar mee, iets wat de prijs- kwaliteitverhouding extra interessant maakt.