Wonen Krant
Image default
Woning en Tuin

Warmte Terugwin Installatie in huis

Ben jij op zoek naar manieren om je huis energiezuiniger te maken? Dan is een warmte terugwin installatie (WTW) wellicht iets voor jou! Niet alleen bespaar je met een WTW-installatie op je energiekosten, het zorgt ook nog eens voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een WTW-installatie en geven we je tips om optimaal van deze technologie te profiteren.

Wat is een warmte terugwin installatie?

Een WTW-installatie is een technologie die de warmte terugwint uit de afgevoerde lucht van je huis. Dit wordt gedaan door middel van een warmtewisselaar die de warmte uit de afgevoerde lucht haalt en deze overdraagt aan de verse, ingeblazen lucht die naar binnen komt. Op deze manier wordt de verse lucht voorverwarmd, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen.

De voordelen van een WTW-installatie

Een WTW-installatie heeft meerdere voordelen. Ten eerste bespaar je er flink mee op je energierekening. Doordat de verse lucht voorverwarmd wordt, heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Daarnaast zorgt een WTW-installatie voor een gezond binnenklimaat. Doordat de installatie de lucht in huis ververst, wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden en worden schadelijke stoffen en geuren afgevoerd. Hierdoor voorkom je vocht- en schimmelproblemen en zorg je voor een frisse, gezonde leefomgeving.

Alle voordelen op een rij:

  1. Energiebesparing: Met een WTW unit kan tot wel 95% van de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen worden en gebruikt worden om de verse lucht voor te verwarmen. Hierdoor hoeft er minder energie gebruikt te worden om de woning op temperatuur te houden, wat kan resulteren in een lagere energierekening.

  2. Comfortabel binnenklimaat: Met een WTW unit wordt de lucht in de woning constant ververst en gefilterd. Hierdoor wordt er voortdurend frisse lucht naar binnen gebracht en wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden. Dit resulteert in een gezond en comfortabel binnenklimaat, waarbij er geen sprake is van tocht of muffe luchtjes.

  3. Gezondheid: Een WTW unit zorgt voor een gezonder binnenklimaat omdat het schadelijke stoffen en allergenen uit de lucht filtert. Dit vermindert de kans op gezondheidsklachten zoals astma, allergieën en irritatie aan de luchtwegen.

  4. Geluid: Een WTW unit is over het algemeen stiller dan een regulier ventilatiesysteem. Dit komt omdat de luchttoevoer en -afvoer veelal via een centraal punt gebeurt en de unit zelf in een aparte ruimte geplaatst wordt.

  5. Milieuvriendelijk: Door het terugwinnen van warmte uit de afgevoerde lucht, wordt er minder energie verbruikt en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit maakt de WTW unit een milieuvriendelijke oplossing voor ventilatie.

Kortom, een WTW unit heeft diverse voordelen die niet alleen bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar ook aan een lagere energierekening en een beter milieu.

Tips voor optimaal gebruik van een WTW-installatie

Wil je optimaal gebruik maken van een WTW-installatie? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig de filters te vervangen of te reinigen. Deze filters zorgen ervoor dat stof en vuil uit de lucht gefilterd worden, waardoor de installatie optimaal blijft werken. Daarnaast is het belangrijk om de installatie goed af te stellen en te laten onderhouden. Dit kun je het beste laten doen door een professional, zodat je zeker weet dat de installatie optimaal blijft werken.

Conclusie

Een warmte terugwin installatie is een slimme investering als je wilt besparen op je energierekening en tegelijkertijd wilt zorgen voor een gezond binnenklimaat. Met deze technologie wordt de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen en gebruikt om de verse lucht voor te verwarmen. Door regelmatig onderhoud en het vervangen van filters kun je optimaal profiteren van deze technologie en blijft je huis gezond en energiezuinig. Wil je meer lezen over een warmte terugwin installatie? Bekijk dan ook deze uitgebreide pagina over warmte terugwin installatie.