Wonen Krant
Image default
Woningen

5 tips om een slaapkamer voor kinderen in te richten

Het inrichten van een slaapkamer voor kinderen kan zowel leuk als uitdagend zijn, vooral als ze nog te jong zijn om je te helpen met het ontwerpproces. Gelukkig zijn er online veel geweldige bronnen die je kunnen helpen erachter te komen wat kinderen leuk vinden en willen in hun slaapkamers, terwijl je ook rekening houdt met hun veiligheid. Hier zijn vijf tips om je te helpen de slaapkamer van je kind er een te maken waar ze van zullen houden en van kunnen genieten!

1) Houd het simpel

Kinderen kunnen overweldigd raken door drukke of ingewikkelde ontwerpen, dus kies voor eenvoudige kleuren, texturen en patronen. Kies bij twijfel voor wit; je kunt hier eenvoudig combinaties maken van andere kleuren en kleurrijke accenten. Overweeg om het favoriete personage (mochten ze die hebben) van je kind als accentstuk toe te voegen, zodat het iets is waar ze trots op kunnen zijn als ze opgroeien en naar hun eigen kamer gaan. De kamer van je kind moet weerspiegelen wie ze zijn, niet alleen hun leeftijdsgroep. Op die manier voelen ze zich ook comfortabel in hun eigen kamer en krijgen ze ook echt het gevoel dat het van hen is.

2) Creëer genoeg opbergruimte

Naarmate kinderen opgroeien is de kans groot dat er meer speelgoed, kleding en andere spullen worden toegevoegd die ze tijdens hun kindertijd nodig hebben. Zorg er daarom voor dat er genoeg opbergruimte aanwezig is in de slaapkamer om alles op kunnen te bergen. Het is natuurlijk vervelend wanneer er geen ruimte meer is voor nieuwe spulletjes, of dat ze telkens hun kamer moeten verlaten om wat nieuws te pakken.

3) Zones indelen

Mocht je de ruimte hebben, kan het een idee zijn om de kinderslaapkamer in diverse zones in te delen. Op die manier creëer je extra rust en houd je het overzichtelijk. Dit is niet alleen fijn voor kinderen, maar ook voor ouders. Dit is ook een goede oplossing als je bijvoorbeeld een kinderslaapkamer wilt inrichten waar 2 kinderen slapen. Zo kunnen ze samen spelen, maar ook op zichzelf in een bepaalde zone.

Mocht je de indruk hebben dat je ruimte tekort komt; heb je gedacht aan Emob stapelbedden? Stapelbedden zijn een geweldige oplossing om ruimte te besparen als er twee kinderen in een slaapkamer slapen. Zo houd je meer ruimte over zodat de kinderslaapkamer optimaal kan worden benut.

Kinderkamer

4) Het type verlichting

Bij het inrichten van een kinderslaapkamer mag de verlichting natuurlijk niet worden vergeten. Het heeft een grote invloed op de algehele sfeer in de slaapkamer. Kijk maar wat verlichting doet in je eigen slaapkamer, of in je woonkamer. Het is best bepalend wat betreft de ambiance. In een slaapkamer voor kinderen is het fijn dat er een warme verlichting is geplaatst. Bij voorkeur kun je ook dimbare verlichting installeren zodat je zelf in de hand hebt hoe licht het is de kamer op welk moment.

5) Denk aan de veiligheid

Dit is uiteraard het belangrijkste punt waar op gelet moet worden tijdens het inrichten van een kinderslaapkamer. Ongelukken zitten in een klein hoekje, maar je hebt zelf in de hand hoe groot de kans is dat er een ongelukje gebeurd. Plaats bijvoorbeeld geen meubelstukken bij ramen (of voorkom dat kinderen erop kunnen klimmen), denk aan het afdekken van stopcontacten en verberg loshangende koorden of touwtjes. Probeer jezelf tijdens het inrichten van de kinderslaapkamer in de kinderen te verplaatsen. Ze zijn onderzoekend en proberen van alles uit!