Wonen Krant
Image default
Woningen

Enorme stijging in de waarde van woningen in Eindhoven

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de woningprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Minder goed nieuws voor huizenkopers, maar goed nieuws voor verkopers. De WOZ-waarde ligt op veel plekken in Nederland namelijk hoger dan ooit! Ook in Eindhoven is de WOZ-waarde van koopwoningen de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Maar wat houdt dat nou precies in?

Wat betekent WOZ-waarde?

De WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) is de waarde van een onroerende zaak, zoals een huis of appartement. Deze waarde is vastgesteld door de gemeente voor heffing van onroerendezaakbelasting (OZB). Om de WOZ-waarde van een pand te bepalen wordt er rekening gehouden met een bepaald aantal factoren, zoals de staat van het huis, de periode waarin het gebouwd is, de oppervlakte, de ligging en de voorzieningen.

Landelijke stijging van de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van woningen ligt momenteel op landelijk niveau hoger dan ooit. In 2022 was de gemiddelde waarde van een woning in Nederland maar liefst 315.000 euro. De WOZ-waarde was gestegen met maar liefst 8,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

De hoogste WOZ-waarde werd gemeten in Bloemendaal. Het gemiddelde bedrag lag daar op maar liefst 828.000 euro.

De WOZ-waarde in Eindhoven

Maar hoe vergelijkt Eindhoven met de gemiddelde landelijke WOZ-waarde? De WOZ waarde in Eindhoven bedroeg in 2022 gemiddeld zo’n 314.000 euro. In 2021 lag dit bedrag nog op 287.000 euro, een stijging van maar liefst 9,4% dus!

De WOZ-waarde staat overigens niet gelijk aan de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen in Eindhoven. Dit komt omdat de WOZ-waarde betrekking heeft op alle onroerende zaken binnen de gemeente Eindhoven. Bij deze berekening komen dus ook bedrijfspanden en zelfs stukken grond. Aan de hand van de WOZ-waarde wordt vervolgens bepaald hoeveel belasting jij moet gaan betalen voor jouw woning. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting die je zult moeten gaan betalen.

https://www.dhvc.nl/woz-waarde-eindhoven/