Wonen Krant
Image default
Bedtextiel

Hoe verpot je je kamerplanten?

Geniet jij ook zo van groen in huis en staat jouw kamer vol met planten? De urban jungle woontrend heeft er zeker voor gezorgd dat steeds meer mensen planten in huis halen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar het in leven houden van de planten in niet altijd zo vanzelfsprekend. Naast voldoende water en licht, hebben planten ook voldoende grond nodig. Zien jouw kamerplanten er wat sip uit en zijn ze te groot geworden voor de pot? Dan is het tijd om de planten te verpotten. Waarom je dit doet en hoe je verpotten het beste kunt aanpakken, lees je hier. 

Waarom verpotten? De voordelen op een rijtje

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je planten moet verpotten. Wij hebben hieronder dan ook alle voordelen van het verpotten van kamerplanten op een rijtje gezet:Grotere waterbuffer 

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van planten, is het geven van water. Vergeet je weleens de planten water te geven? Dan kunnen de blaadjes gaan hangen en in het ergste geval kan dit de plant fataal worden. Wanneer een plant in een te kleine pot zit, is het noodzakelijk om veelvuldig te wateren. Door de plant te verpotten, kun je in één keer meer water geven en heeft de plant een grotere waterbuffer. Zo hoef je minder vaak water te geven. Het is zowel in het voordeel van de plant, als van jezelf. Betere wortelgroei 

Een sterke plant heeft een sterke wortel. Natuurlijk kan een wortel beter groeien in een grotere pot. Om langer plezier te hebben van jouw plant en deze beter te laten groeien, is voldoende grond dus erg belang. Om de wortelgroei te stimuleren en daarmee ook de groei van de plant, is het tijdig verpotten van de plant noodzakelijk.Meer voedingsstoffen in de bodem 

Een plant leeft niet van water en licht alleen, ook van de voedingsstoffen in de bodem. Deze voedingsbronnen raken uitgeput, wanneer de plant in een te kleine pot staat. Geef jouw plant een flinke oppepper met nieuw potgrond in een grotere pot. 

Verpotten: zo ga je te werk 

Verpotten is dus belangrijk, maar hoe pak je dit aan? Allereerst is het verstandig om de juiste locatie te kiezen. Heb je een tuin? Dan kun je de kamerplanten mee naar buiten nemen om zand in huis te vermijden. Indien dit niet het geval is, kun je ook een oud kleed of vuilniszak op een tafel leggen en hier te werk gaan. 

Kwalitatieve potgrond 

Bij het verpotten wil je natuurlijk jouw plant stimuleren om te groeien. Doe daarom nooit zand van buiten in een pot, maar kies voor kwalitatieve potgrond. Deze grond bevat alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft. Voor speciale planten, zijn ook speciale soorten potgrond beschikbaar. 

Kies een grote pot 

Wanneer je niet echt groene vingers hebt of gewoon niet al te vaak wilt verpotten, is het verstandig om jouw plant direct in een grotere pot te verpotten. Zo heeft jouw plant niet alleen genoeg ruimte om te groeien, ook voorkom je dat je over een maand alweer moet verpotten. Geniet van een mooie en gezonde kamerplant door deze tijdig te verpotten naar een grotere pot met kwalitatieve potgrond.