Wonen Krant
Image default
Bouwen en verbouwen

Inspectie, diagnose en doe-het-zelf betonreparatie

Betonschade kan variëren van kleine scheurtjes tot ernstige afbrokkeling, maar ongeacht de omvang van de schade is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken om verdere verslechtering te voorkomen. In deze blog zullen we de stappen bespreken voor het inspecteren, diagnosticeren en zelf uitvoeren van beton reparatie, waardoor je jouw betonnen oppervlakken kunt herstellen en beschermen.

Stap 1: inspectie van betonschade

Voordat je begint met reparaties, is het essentieel om de betonschade grondig te inspecteren. Dit omvat:

 • Visuele inspectie: zoek naar scheuren, afbrokkeling, spalling en andere tekenen van schade aan het betonoppervlak.

 • Structurele evaluatie: beoordeel de ernst van de schade en bepaal of deze alleen oppervlakkig is of dat er mogelijk structurele problemen zijn.

 • Oorzaakanalyse: probeer de oorzaak van de schade te achterhalen, zoals vorstschade, waterinfiltratie, chemische invloeden of structurele belastingen.

Stap 2: diagnose van betonschade

Na de inspectie is het tijd om de betonschade te diagnosticeren. Dit omvat:

 • Scheurclassificatie: categoriseer scheuren op basis van hun grootte, vorm en locatie, om de juiste reparatiemethode te bepalen.

 • Onderscheid maken tussen actieve en inactieve scheuren: actieve scheuren vertonen nog steeds beweging en vereisen mogelijk een andere aanpak dan inactieve scheuren.

 • Testen van vochtigheid: controleer op vochtigheid in het beton om waterinfiltratie en de mate van schade te beoordelen.

Stap 3: doe-het-zelf betonreparatie

Als de schade oppervlakkig is en geen tekenen vertoont van structurele problemen, kun je overwegen om zelf betonreparaties uit te voeren. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Voorbereiding van het oppervlak: maak het beschadigde beton grondig schoon door vuil, stof en losse deeltjes te verwijderen met een borstel en water. Gebruik indien nodig een hogedrukreiniger voor hardnekkig vuil.

 • Vullen van scheuren: gebruik een geschikte betonreparatiemortel om scheuren op te vullen. Breng de mortel gelijkmatig aan met een troffel of spatel en strijk het glad met een natte spons.

 • Herstellen van afbrokkelende randen: voor afbrokkelende randen, gebruik een reparatiemortel met een hogere viscositeit om het beton op te bouwen en te vormen tot de oorspronkelijke contour.

 • Uitharding en afwerking: laat de reparatiemortel uitharden volgens de instructies op de verpakking. Nadat het volledig is uitgehard, kun je het oppervlak eventueel schuren en polijsten voor een gladdere afwerking.

 • Afdichting en bescherming: breng indien nodig een waterdichte afdichting aan op het gerepareerde oppervlak om verdere schade te voorkomen.

 

https://www.renovatiecenter.nl/