Wonen Krant
Image default
Bouwmaterialen

De voordelen van het gebruik van spuitlijm

Spuitlijm heeft de afgelopen decennia om verschillende redenen aan populariteit gewonnen. Spuitlijm is de beste keuze bij het werken met stof, textiel, papier, hout of schuim. Het biedt grote voordelen ten opzichte van traditionele lijmen. In dit bericht onderzoeken we waarom zoveel industrieën vertrouwen op spuitlijmen. Dit artikel helpt je meer te weten te komen over deze soorten lijm en helpt u bij het kiezen van de juiste lijm voor uw project. 

Spuitlijm is een lijm die wordt aangebracht als een nevel of doek. Professionals en doe-het-zelvers gebruiken het graag voor allerlei projecten. Enkele toepassingen zijn meubelreparatie, ambachten, schoolprojecten, kledingreparatie en verstellen. De meeste spuitlijmen zijn na droging transparant. Deze lijm bevat oplosmiddelen, hars en andere additieven. Enkele van de meest gebruikte ingrediënten zijn xyleen, tolueen en aceton. Spuitlijm is mobiel en daarom een ​​goede keuze voor nauwkeurige plaatsing. In tegenstelling tot contactlijm veroorzaakt spuitlijm geen rimpels. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen op papier en andere dunne oppervlakken. Er zijn dan ook verschillende soorten spuitlijmen. Het meest gebruikte type is universele lijm. Als een project een uitstekende hechtsterkte vereist, heb je natuurlijk een krachtige spuitlijm nodig. Alle soorten en maten spuitlijm kunt u vinden op de onlineborenkopen webshop.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van spuitlijm? 

De technologie achter spuitlijm heeft de afgelopen decennia een lange weg afgelegd. Deze transparante lijm is vaak de beste keuze voor het lijmen van grote voorwerpen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het gebruik van spuitlijm: 

Het droogt snel

Het maakt niet uit op welk oppervlak je spuitlijm gebruikt, het droogt snel. Deze eigenschap maakt deze lijm zeer geschikt voor projecten met korte deadlines. Deze lijm werkt bijvoorbeeld heel goed bij het plaatsen van vinyltegels. Daarnaast is het erg handig als je project een sneldrogende lijm nodig heeft. 

Het is sterk

Spuitlijm kan een langdurige hechting vormen tussen oppervlakken, mits correct aangebracht. Deze lijm vormt een sterke hechting. Daarom is het vaak de lijm bij uitstek in industrieën waar zware materialen zoals metaal en hout worden gebruikt. Voor zware materialen heb je natuurlijk de sterkste spuitlijm nodig. Spuitlijm werkt meestal beter met leer, stof, papier en andere lichtgewicht materialen. Als je spuitlijm voor het papier hebt gekocht, kun je niet dezelfde lijm gebruiken om de stukken hout te lijmen. De sterkte van de lijm is instelbaar. Dit betekent dat je de sterkte van de verbinding kunt vergroten of verkleinen door de hoeveelheid lijm te vergroten of te verkleinen. Mogelijk heb je hiervoor een speciaal voor dit doel samengestelde houtlijmspray nodig. 

Spuitlijm droogt transparant op 

Spuitlijm droogt helder op en laat geen residu achter. De lijm wordt aangebracht als een fijne nevel om je project rommelig te houden. Je zult geen last hebben van ongewenste lijmophoping. De lijm zal niet vergelen met de jaren, waardoor het een goede keuze is voor lichte woonprojecten en reparaties. 

Makkelijk over te brengen 

Spuitlijm laat ruimte voor fouten. Ook als je al items hebt gelijmd met een lijmpistool, kun je dit aanpassen. Het gemak van opnieuw aanbrengen van spuitlijm is de belangrijkste reden voor zijn populariteit. Deze lijm is perfect voor projecten die last-minute reparaties of aanpassingen vereisen. Deze functie is ook handig voor het lijmen van twee onregelmatige oppervlakken. 

Makkelijk te verwijderen 

Maak je geen zorgen als je per ongeluk ergens lijm op krijgt. Je kunt de lijmspuit verwijderen. Gebruik gewone oplosmiddelen zoals terpetijn, terpentijn of reinigingsmiddelen op basis van citrusvruchten. Je kunt ook een in de handel verkrijgbare lijmverwijderaar gebruiken om spray gemakkelijk en snel te verwijderen.