Wonen Krant
Image default
Koken eten en drinken

Waarom is soja goed voor je?

Soja is erg populair geworden in de afgelopen en steeds meer mensen nemen soja in hun koffie dan melk. Soja heeft dan ook ontzettend veel goede voedingsstoffen. In deze blog worden er een aantal redenen genoemd waarom soja goed is voor je. 

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zoveel voedingsstoffen bevatten als soja. De sojaboon is een rijke bron van eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, B-vitaminen, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en het is cholesterol vrij. 

 

Eiwitten

De sojaboon is een rijke bron van eiwitten, maar zonder de vet nadelen van dierlijke voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Eieren, vlees, gevogelte en zuivel bevatten vooral verzadigde vetten en ze bevatten veel cholesterol. Soja vetten zijn grotendeels onverzadigd en vrij van cholesterol. Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat een compleet eiwit is, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Wat wel zo is is dat soja echter niet genoeg methionine bevat voor baby’s en kinderen, dus dit aminozuur wordt toegevoegd aan soja formules. 

 

Koolhydraten

Soja heeft darmvriendelijke koolhydraten. Aangezien soja een plantaardige voedingsmiddel is, bevat het geen lactose, waardoor sojamelk, sojakaas en sojayoghurt ideale alternatieven zijn voor zuivelproducten voor personen die gevoelig zijn voor zuivel. Soja bevat fructo oligosacchariden wat voedingsrijke koolhydraten zijn. Deze koolhydraten voeden de nuttige darmbacteriën. 

Ook bevat soja gemoeds vriendelijke koolhydraten. Sojabonen hebben de laagste glycemische index van alle voedingsmiddelen, dus ze triggeren langzaam een insulinerespons, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel met minder stemmingswisselingen door hoge en lage bloedsuikerspiegels. Soja is dan ook een ideaal ontbijt voedsel voor het naar school of werk gaan. Het voorkomt dat je halverwege de ochtend een lage bloedsuikerspiegel krijgt. 

 

Calcium en ijzer

Soja is een goede bron van beender- en bloed opbouwend calcium en ijzer. Net als andere peulvruchten is soja een rijke bron van ijzer, in feite de rijkste van alle groenten en peulvruchten. 

 

Verlaagt cholesterol 

Soja verlaagt het cholesterolgehalte. Onderzoek heeft aangetoond dat het vervangen van dierlijk eiwit door vijftig gram soja per dag het cholesterolgehalte met twaalf procent kan verlagen. De soja-eiwit verlaagt triglyceriden, ofterwijl het verlaagt de slechte cholesterol. Soja is zelfs een van de weinige voedingsmiddelen die selectief de LDL-cholesterol verlaagt. Een groot deel van het cholesterolverlagende effect van soja komt niet alleen door het soja-eiwit, maar ook door de fytonutriënten en vezels in soja. 

 

Vetzuren 

Soja bevat essentiële vetzuren. Een hart-gezonde eigenschap van soja is het type olie dat de sojaboon bevat. Sojaolie bestaat voor meer dan tachtig procent uit onverzadigde vetzuren en sojaolie bevat de voor het hart gezonde essentiële omega 3 en omega 6-vetzuren. 

 

Veelzijdig 

Soja is ook een veelzijdig voedingsmiddel. Er is veel informatie gegeven over waarom soja goed voor je is. Gelukkig is soja dan ook in vele vormen beschikbaar en kan ook goed samen met andere smaken, waardoor er ontzettend veel opties zijn. Cateringgroep Veenendaal is expert in het creëren van veelzijdige maaltijden. Het is erg makkelijk om soja in je dieet toe te voegen. Veel cateringbedrijven hebben dan ook de mogelijkheid om een soja rijke maaltijd te leveren. 

 

Dranken

Omdat soja rijk is aan eiwitten, is het goed om dit toe te voegen aan je dieet wanneer je sport. Soja melk wordt dan ook vaak gemixt met proteïne poeder, om het drankje extra zoet en rijk aan proteïne te maken. 

Soja melk wordt ook vrij vaak toegevoegd bij de koffie of matcha. Het geeft een extra zoete en romige smaak aan je drankje.