Wonen Krant
Image default
Verbouwen

Wat doet een stukadoor precies?

Een stukadoor is iemand die vaak werkt bij een bedrijf zoals top Stukadoorbedrijf Hoog en zorgt voor een mooie afwerklaag op muren en plafonds. In dit artikel zullen we je alles uit gaan leggen over het beroep van een stukadoor. Zo weet je straks precies wat het inhoudt. Misschien ben je zelf wel van plan om een stukadoor in te gaan huren of lijkt het je heel leuk om dit beroep zelf uit te gaan oefenen, dat kan natuurlijk ook. Echter vergt het worden van een goede stukadoor wel een heleboel oefening. Je moet er eerst handigheid in krijgen voordat je het snel en ook nog eens netjes kan.

Het werk van een stukadoor

Een stukadoor zorgt dus voor een mooie afwerklaag op plafonds of muren. Deze afwerking heeft verschillende functies of doeleinden. Het is een bescherming voor de muur. Maar het ziet er daarnaast ook gewoon veel mooier en strakker uit. Stukadoren werd vroeger dan ook veel gedaan door stucwerkers die gespecialiseerd waren in speciale decoratieve stucwerken. Dat zie je tegenwoordig steeds minder. Men wil nu vooral graag een mooie en strak afgewerkte muur. Daar kan een stukadoor je dus zeker bij helpen. Als je dus van plan bent om een huis te gaan bouwen of te gaan verbouwen, is het zeker de moeite waard om eens te gaan overwegen of een stukadoor je hierbij kan gaan helpen.

De materialen en het gereedschap

Een stukadoor heeft allerlei materialen en gereedschappen nodig. Allereerst natuurlijk iets waarmee hij de muur kan stucen. Dit wordt vaak gedaan met pleister of met specie. Pleister bestaat voornamelijk uit gips of kalk. Soms worden hier ook nog andere dingen in verwerkt, bijvoorbeeld zand. Specie is een bepaald type beton en wordt ook gebruik om mee te metselen, voegen mee dicht te maken en mee te tegelen. Naast dit stucmateriaal heeft de stukadoor ook gereedschappen nodig. Zo gebruikt hij een spackmes waarmee hij de muren of vloeren glad kan strijken. Daarnaast maakt hij ook gebruik van een schuurbord, die maakt ook de muren glad. En dat is nog maar een klein aantal van de vele gereedschappen die een stukadoor gebruikt.