Wonen Krant
Image default
Woning en Tuin

Zonnepanelen vergelijken

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Ook al denken we vaak dat een zonnepaneel een zonnepaneel is, hier zit vaak veel meer achter dan dat. Niet ieder zonnepaneel ziet hetzelfde uit, heeft hetzelfde vermogen en kost hetzelfde. Het is daarom heel belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Ga dus zonnepanelen vergelijken!

 

Zonnepanelen vergelijken naar opbrengst en vermogen

Niet ieder zonnepaneel heeft hetzelfde vermogen en dezelfde opbrengst. Een zonnepaneel heeft een zogenoemd piekvermogen. Dit is de maximale opbrengst die een zonnepaneel kan hebben. Het piekvermogen is altijd gesteld op het vermogen onder optimale omstandigheden. Het hangt dus ook af van hoe het zonnepaneel is geïnstalleerd op het dak, welke helling hij heeft en hoeveel zon het paneel dus opvangt. Hoe meer piekvermogen hoe duurder het zonnepaneel. Maar hoe meer piekvermogen hoe meer energie je opwekt. Hierdoor zou je zelfs nog wat kunnen verdienen aan energie die je terug kunt leveren. Ga dus vooral zonnepanelen vergelijken aan de hand van het piekvermogen!

 

Zonnepanelen vergelijken naar model en merk

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zo kun je kiezen uit mono kristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Bij mono kristallijne zonnepanelen zit er 1 kristal per zonnecel waardoor er een hoger rendement kan worden gehaald dan bij een polykristallijn zonnepaneel. Hier liggen meer kristallen per cel. Ze liggen allemaal meerdere richtingen op waardoor ze iets minder effectief zijn. Ze produceren daarom wel meer zonlicht als de zon niet direct op de panelen schijnt. Je hebt ook zonnepanelen zonder kristalstructuur. Dit zijn dunne film zonnepanelen. Ze zijn bedekt met een film van amorf silicium. Hier ligt het rendement een stuk lager dan bij zonnepanelen met een kristalstructuur. Tot slot heb je nog glas-glas zonnepanelen. Deze bestaan bij zowel de boven als de onderkant uit glas. Hierdoor gaan ze tot wel 40 jaar mee. Bijna dubbel zo lang dan gewone zonnepanelen. Er komt dus meer kijken bij zonnepanelen vergelijken dan in eerste instantie gedacht. Verdiep je dus goed in het zonnepanelen vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen