Wonen Krant
Image default
Woning kopen

De waarde van je woning bepalen met Calcasa

Waardebepaling met Calcasa 

Een veelgehoorde term binnen de makelaardij Amstelveen is Calcasa. Wat is Calcasa in feite? Calcasa is een online dienstverlening geprofessionaliseerd in de waardebepaling van een huis. Het verschaft geautomatiseerde waardering en statistische analyse van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties. Het Calcasa AVM systeem blijkt zeer snel, accuraat, objectief en betrouwbaar te zijn en heeft een ongeëvenaarde dekkingsgraad. Het is een gescreende database met meer dan 100 miljoen up to date gegevens. Dit systeem bepaalt de woningwaarde op basis van andere verkochte huizen uit de regio. 

Voor- en nadeel met Calcasa

Ook deze waardebepaling van Calcasa heeft zijn voor- en nadelen. Het grootste nadeel blijkt te zijn dat de meeste hypotheekverstrekkers een gevalideerde woningtaxatie eisen. Dit, terwijl de Calcasa Desktop Taxatie een woning op afstand taxeert. Je kunt deze Calcasa Desktop Taxatie dus alleen gebruiken voor het financieren van een woning tot maximaal 90% van de woningwaarde. De taxatie via Calcasa Desktop Taxatie wordt weliswaar uitgevoerd door een onafhankelijke expert, maar deze is niet fysiek aanwezig bij de woning voor de taxatie. Als voordeel kan worden aangemerkt dat de Calcasa rekenmethode bij de taxatie rekening houdt met onder- of oververtegenwoordiging van de verkochte woningen ten opzichte van de bestaande woningen in het gebied. Het brengt de prijsontwikkeling van de aanwezige woning beschikbaarheid in kaart en werkt niet simpelweg met de ontwikkeling van verkoopprijzen. Dit, in tegenstelling tot de standaard woning prijsindexen, die gebaseerd zijn op de ontwikkeling van de verkoopprijzen. Het nadeel van de standaard woning indexprijzen is dat deze gehanteerde ‘herhaalde-verkopen methode’ altijd leidt tot een overschatting van de prijsontwikkeling. Calcasa voorkomt dit met haar ontwikkelde hedonische methode.

Proces van waardebepaling door Calcasa

De woningwaarde die in het waarderapport van Calcasa staat vermeld, is gebaseerd op 25 gerealiseerde woningtransacties in de straat en buurt. Het rapport geeft inzicht in de betrouwbaarheid van de waardering en vermeldt een onder- en bovengrens. Het informeert je ook over de 6 beste vergelijkbare verkochte woningen en voorzieningen in die omgeving. Zijn er geen woningtransacties geweest in de buurt, dan bepaalt Calcasa een actuele waarde op basis van oudere transacties.