Wonen Krant
Image default
Woon winkels

Zo blijft een houten vloer mooi

Een houten vloer voegt een onmiskenbare charme en warmte toe aan elk huis. De mooie nerven, het natuurlijke gevoel… Het valt nog steeds niet zo te evenaren. Bij PVC en ook bij laminaat zie je als de zon op de vloer valt toch nog vaak een te glimmende schittering die de ware aard laat zien: wel of geen echt hout. Het is alleen essentieel om te begrijpen hoe je de schoonheid van een houten vloer kunt behouden door middel van zorgvuldig onderhoud en preventieve maatregelen. Houten vloeren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk.  

Dagelijksonderhoud 

Het dagelijksonderhouden van je houtenvloerbegint met eenvoudigestappenzoalsregelmatigstofzuigenenvegen. Verder is het gebruik van geschiktereinigingsmiddelen is van vitaalbelang om de prachtigeuitstraling van je houtenvloertebehouden. 

Kies altijdvoormilde, pH-neutraleschoonmaakmiddelen die speciaalzijnontworpenvoorhoutenvloeren. Vermijdagressievechemicaliën die het houtkunnenbeschadigen. Een mengsel van mildezeepen water is vaakeffectiefvoordagelijksereiniging. Voor periodiekonderhoudkaneenspecialehoutenvloerreinigergebruiktworden. Test altijdeerst op eenonopvallendeplek om zekertezijndat het middelgeschikt is voorjouwvloer. 

Producten van HG 

HG staat bekend om zeer solide betrouwbare producten voor het schoonmaken van diverse objecten, waaronder ook die van houten vloeren. Voor diverse soorten houten vloeren heeft HG diverse reinigingsmiddelen waarmee je de vloer optimaal schoonmaakt. 

Lees eerst even goed op de fles voor welke vloer het schoonmiddel geschikt is, want er is meer diversiteit qua vloeren dan men vaak zo op het eerste gezicht denkt.  

Vloer mooi houden: Aanpassen aan het seizoen 

Seizoensveranderingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op houten vloeren. In drogere seizoenen kunnen vloeren krimpen, terwijl ze in vochtige seizoenen kunnen uitzetten. Zorg voor een optimale luchtvochtigheid in huis door gebruik te maken van luchtbevochtigers en ontvochtigers. 

Pas de temperatuur in huis geleidelijk aan om extreme schommelingen te voorkomen. Gebruik ook vloerkleden om de vloer te beschermen tegen direct zonlicht dat het hout kan doen verkleuren. Door je vloer aan te passen aan seizoensgebonden veranderingen, behoud je de stabiliteit en duurzaamheid. 

Omgaan met krassen: top van een woonwinkel in Groningen 

Krassen op een houten vloer zijn onvermijdelijk, maar er zijn manieren om ze te verminderen en te behandelen. Gebruik altijd beschermende meubeldoppen om krassen door verschuivende meubels te voorkomen, raadt een expert bij de woonwinkel in Groningenaan. Plaats vloerkleden op veel belopen gebieden om slijtage te verminderen. 

Voor oppervlakkige krassen kun je houtvuller gebruiken die overeenkomt met de kleur van je vloer. Voor diepere krassen kan een professionele houtreparatieset uitkomst bieden. Het is essentieel om krassen zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen. 

https://kruit-en-kramer.nl/