Wonen Krant
Image default
Woningaanbod

Wat is een makelaar?

Als u op zoek bent om een huis te kopen, te huren of te verkopen, kunt u overwegen om een makelaar in te schakelen. Daarom zijn er twee soorten makelaars: een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Mensen bedoelen vaak een verkoopmakelaar wanneer ze spreken over een makelaar, omdat een makelaar vaker betrokken is bij de verkoop van een huis. Echter is de afgelopen jaren het imago van een makelaar iets verslechterd. Dit is vaak onterecht, omdat mensen absoluut baat kunnen hebben om een makelaar in te schakelen. Zij beschikken vaak over de juiste kennis en ervaring om de koop- en verkoop van uw huis te volbrengen.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een makelaar is betrokken bij het hele proces van de verkoop van een huis. Hierdoor heeft u als verkoper weinig zorgen, omdat deze allemaal door de makelaar worden overgenomen. Natuurlijk kunt u bepaalde taken wel zelf uitvoeren als u daar de kennis over heeft. Dit kunt u vaak met uw eigen makelaar overleggen. De belangrijkste taken die een makelaar uitvoert zijn:

  1. Het vaststellen van de vraagprijs
  2. Voorleggen van een verkoopstrategie
  3. Verzorgen van bezichtigingen
  4. Onderhandelingen uitvoeren met de aankopende partij

Omdat sommige taken om specifieke kennis en ervaring vragen, is het begrijpelijk dat niet alle taken uitgevoerd kunnen worden door de verkopers zelf. Daardoor is het voor de meeste mensen aan te bevelen om een makelaar in te schakelen. Hiervoor bestaan er lokale ondernemers. Zo kunt u terecht bij Makelaar Amsterdam. Zoekt u liever een makelaar die nóg lokaler gevestigd is? Dan kunt u aan Makelaar Amsterdam zuid denken.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Nu het duidelijk is wat een verkoopmakelaar doet, wordt de rol van een aankoopmakelaar verder toegelicht. Tegenwoordig is een aankoopmakelaar veel vaker betrokken bij het aankopen van een huis. Dit heeft alles te maken met het aanbod van de markt. Aangezien deze tegenwoordig vrij krap is, kunt u er goed aan doen om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer u een huis koopt. Een aantal taken van aankoopmakelaar zijn bijvoorbeeld:

  1. Het opstellen van een zoekprofiel
  2. Een zoektocht naar beschikbare woningen
  3. Bijwonen van eventuele bezichtigingen
  4. Onderhandelen met de verkoopmakelaar

Zoals u wellicht kunt voorstellen zijn de taken van een aankoopmakelaar niet voor iedereen weggelegd. Daarom kan het voor u handig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer u op zoek bent naar een huis. Gelukkig zijn er bij u in de omgeving genoeg partijen beschikbaar die u kunnen helpen om uw droomhuis te vinden.

https://www.finsensmakelaardij.nl/