Wonen Krant
Image default
Doe-het-zelf

Tips voor het inrichten van je woning

Verhuis je naar een nieuw woning en wil je een frisse start? Of wil je je woning volledig vernieuwen? Voordat je met de inrichting van je woning start, moet je stilstaan bij enkele factoren. Het is van belang om de grootte van je woning te bepalen en welke soort inrichtingsstijl je wilt implementeren. Natuurlijk is het budget ook een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. We helpen je een handje verder hoe je best aan de slag gaat met je unieke inrichting!

Stel een inrichtingsplan op

Denk na over je prioriteiten voordat je in je nieuwe woning trekt. Heb je een nieuwbouw woning, denk dan na over de muren en plafonds. Nieuwbouw stucen is bijvoorbeeld een goede manier om je muren direct klaar te maken om te worden gesaust of behangt. Stel een strategie op voor het inrichten van je woning,zoals het identificeren van vijf pijlers die belangrijk voor je zijn. Als je bijvoorbeeld van koken houdt, is de keuken een van je pijlers. Omdat het fornuis, de koelkast en de spoelbak de drie belangrijkste elementen van je keuken zijn, is het niet onwaarschijnlijk dat je hier meer tijd en geld aan wil besteden. Daarom moet je rekening houden met het ontwerp en de ruimte van de keuken. Op die manier verspil je geen tijd met het heen en weer lopen door een slecht ontworpen keuken. Om dit te bereiken, creëert een keukenontwerper een  “werkdriehoek” tussen het fornuis, koelkast, en spoelbak waarbij ze niet te ver uit elkaar worden geplaatst en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Vergeet je afmetingen niet

Voordat je op zoek gaat naar meubels voor je woning, na het stucen plafond, moet je de afmetingen van elke kamer kennen. Je kan geen aankopen doen tenzij je de afmetingen kent en er zeker van bent dat al je aankopen in je woning passen. Houd deze regel in gedachten om miskopen te voorkomen. Belangrijk is wel dat je niet direct overgaat tot het doen van een aankoop. Vergelijk namelijk altijd eerst online, zodat je zeker weet dat je niet teveel betaald. Waar veel mensen denken dat je alleen diensten online kunt vergelijken. Toch is dit niet waar en, kun je dit natuurlijk ook met meubels, accessoires en allerlei andere toebehoren.

De 80/20 regel

De 80/20 regel helpt je om prioriteiten te stellen voor de zaken die belangrijk zijn voor zowel je gezin als jezelf. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je 80% van je budget besteedt aan 20% van de belangrijkste zaken voor je woning. Maak een lijst van je prioriteiten en kijk wat je beschikbare budget is om te besteden. Het is beter om iets meer uit te geven aan spullen die belangrijk voor je zijn. Als bepaalde zaken minder belangrijk voor je zijn, bekijk je deze best vanuit een ander perspectief. Stel dat je niet veel geeft om een bureau, maar je hebt er wel een nodig, investeer dan minder budget en tijd en koop een goedkoper bureau in plaats van een design artikel. Houd deze regel in je achterhoofd voor al je items om geld en tijd te besparen op de minder belangrijke zaken.

Een combinatie van oude meubels met nieuwe accessoires

Bij de inrichting van je nieuwe woning is het onvermijdelijk om belangrijke beslissingen te nemen. Doordat het niet altijd gemakkelijk is om je oude meubels weg te doen, maken verfrissende accessoires in je nieuwe woning een degelijk verschil. Wanneer je verhuist en je oude meubels en accessoires meebrengt, heb je minder het gevoel dat je aan een nieuw hoofdstuk begint. Daarom raden we je aan om zowel oude als nieuwe meubels te combineren. Als je kleine accessoires op je oude meubels vervangt, zoals een nieuw tapijt, dekens of schilderijen, zal je je interieur meer als nieuw beschouwen.